11 desember, 2013

Julekurver og juleverksted

En av de første nøttene i Skitchdork julekalenderen var julekurver (se bildet til høyre). Men selv om ordspillet her gikk på matematiske kurver, så er det jo litt matematikk i de vanlige julekurvene også!
Gjert Anders Askvold skrev en artikkel i tangenten om julekurver for noen år siden. Du kan lese hele artikkelen her: http://www.caspar.no/tangenten/2009/askevold.pdf. Mønstrene til hjertene i artikkelen kan du også laste ned og printe ut. Her er adressen: http://home.hib.no/ansatte/gaas/Julekorger.pdf

Det er for så vidt ikke første (eller siste) gangen dette har vært omtalt i tangenten. Du kan for eksempel laste ned hele blad nr. 4 fra 2003 på følgende lenke: http://www.caspar.no/tangenten/2003/t2003-4.pdf. Og der er det også en artikkel om julekurver.

Danskene har ikke så mye fjellklima til å samle snø, men julestemning mangler det ikke på. Det er stor kultur for å lage julepynt, her er ei dansk side som gir deg mønster til mange julekorger: http://www.haabet.dk/users/julehjerter/

På HiST har Gro Marte (PEL) og jeg nettopp hatt juleverksted med studentene våre i 1G, og noe av det vi laget var en tradisjonell eske, julestjerne og åttetakket stjerne. På bildet til høyre ser du både esken og julestjerna. Julestjerna heter Froebel-stjerne og du kan finne oppskrift mange steder. Vi brukte denne: http://hand-made-creativities.blogspot.no/2010/12/froebel-star-workshop-anleitung.html. Papirstrimler kan kjøpes for nesten ittjnå pæng hos Søstrene Grene.

Eska er en ganske enkel modell, og her fins det en hel mengde steder å finne oppskriften. Se bare hvor mange modeller som fins. Men her er det også  mange andre som er bedre utført enn andre, spesielt i klassiske origami-bøker (selv er jeg fan av David Brill sine bøker, f.eks. complete origami).

Til slutt lagde vi også åttetakket stjerne, og der snikkikket jeg litt på bloggen til Home by Linn. Hun har en fin fotoserie med framgangsmåte for stjerna: http://homebylinn.blogspot.no/2011/11/papirstjerne-slik-lagar-du-den.html. Det var nok mest som et påskudd til å repetere rotasjonssymmetri og speilingssymmetri jeg tok med denne :)

Men det går an å gjøre det tradisjonelt, julekurver er da egentlig ganske flotte de også! Jeg laget den til høyre av et stykke innpakkingspapir og en kopi av ei side fra ei vel hundre år gammel algebrabok jeg har funnet på loftet hjemme. Det ser ut til at det er sum av geometriske rekker som var temaet på denne sida.

God jul, folkens! (Her er forresten en mal til julekurver om du trenger det! Print ut, klipp og flett.)

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar