28 desember, 2008

Mariah Carey skjønner ikke Einstein - kjendis - Dagbladet.no

Mariah Carey skjønner ikke Einstein - kjendis - Dagbladet.no

Joda, man kan ha det morsomt med at Mariah Carey ikke kan sin Einstein. Jeg tror ikke jeg (eller Einstein, hvis han hadde levd) kan min Mariah Carey heller, men det er ikke så farlig. Poenget her er at Mariah ikke skjønner forskjellen på "i andre" og "ganget med 2". Forsåvidt en feil som mange av oss er i stand til å gjøre dersom vi ikke hadde kunnet dette godt nok i utgangspunktet. Dagbladet går riktignok et skritt lenge ved å si at Mariah ikke skjønner Einstein. Nå er det vel nesten ingen andre heller som skjønte Einstein, og ikke han selv engang, i følge eget utsagn. Jeg kunne godt tenke meg å se Dagbladet prøve å forklare hvordan masse kan ses på som energi, hvis man bare ganger massen med konstanten som er kvadratet av lysfarten...

14 desember, 2008

Finn feilen i beviset!




Spot the math errors! - Skulls in the Stars kan man finne en post om tre berømte bevis som tilsynelatende strider mot fornuften. Det ene innebærer den imaginære enheten i, så den kan vi droppe foreløpig, men de andre kan jo være aktuelle å prøve å finne feilen i.
Den første er kanskje mest kjent, og viser at 2 tydeligvis er det samme som 1. Hvor er feilen? Den andre viser at pi er 3, noe man også kan sjekke ved å lese Bibelen, men hvorfor i granskauen bruker vi 3,14 som en tilnærmingsverdi da? Hvor er feilen? (Og som svar kommer jeg ikke til å godkjenne "Det stod i Heimdalsbladet at noen hadde motbevist pi".)

Reblog this post [with Zemanta]

10 desember, 2008

- Bruker nye metoder for å jukse - VG Nett om Skole og utdanning

- Bruker nye metoder for å jukse - VG Nett om Skole og utdanning

Det er som i resten av naturen. Verden strever for å lage en bedre mus, mens mennesket strever for å lage en bedre musefelle (helt til det blir oppfattet som politisk ukorrekt, slik at man må streve for å lage en mer HUMAN musefelle. Nok om det.)

Noen ganger blir man riktignok litt i stuss om hvorvidt man skal bli imponert over kreative måter å fuske på, eller om det bare er trist. Her er det noen luringer som har funnet ut at man kan rive av etikken på en Cola, skanne den inn, erstatte teksten - som er goobledeegook for den uinnvidde leskedrikkfabrikant uansett - med veldreide matematikkformler. Hooray for the pythagorean theorem, står det å lese på etiketten i filmsnutten på adressen over. Uansett hvordan man snur og vender på det, fusking er styggedom for det går ut over de som ikke gjør det. Det har etterhvert blitt mange gråsoner som er vanskeligere å kategorisere som fusk eller ikke. Og vi har nok sovet i timen når det gjelder å lage klare retningslinjer for hvorvidt f.eks. teknologiske hjelpemidler skal tillates i den ene eller den andre sjangeren. Jeg lurer også litt på om det er forsent nå - skolen ligger allerede langt bak elevmassen i kompetanse på å bruke IKT kreativt - og dessverre ofte ulovlig.

30 november, 2008

Matematikkens historie


Dette temaet var noe jeg ikke ofret en tanke da jeg gikk på videregående skole, men som jeg har fått større interesse for etterhvert. For kortfattede innføringer er Wikipedia flott, og matematikkens historie kan man finne en bra artikkel om her: http://no.wikipedia.org/wiki/Matematikkens_historie . Hovedoppgaven min hadde en del innslag av matematisk historie, og jeg har i etterkant også tatt et kurs i temaet, som fjernundervisning ved Høgskolen i Tromsø. Jeg vet ikke om dette (gratis-)kurset fortsatt er tilgjengelig, men materialet er iallfall fritt tilgjengelig på denne adressen: http://www.afl.hitos.no/mahist/. Hele kursmaterialet kan også fås kjøpt i bokform.
Det har også kommet en del bra bøker på norsk om historien til matematikkfaget. Den mest kjente er nok Fermats siste sats, en populærvitenskapelig oversikt over (spesielt) de siste 350 års matematikk, der bakteppet er løsningen av problemet Fermat påstod han hadde et "flott bevis for". Ingen fikk imidlertid rede på dette beviset, og problemet ble faktisk ikke løst før Andrew Wiles i 1994 klarte det.
Andre bøker som kan være verdt å se på er historiebøkene til Audun Holme (http://fm.fagbokforlaget.no/?isbn=82-7674-814-7 ) og en eller flere av bøkene om Niels Henrik Abel og Sophus Lie - våre største matematiske kjendiser her til lands. (Et foranskutt lyn, Abels bevis, Skjulte kodar, Det var mine tankers djervhet).

Andre ressurssamlinger kan du se på her: http://www.dcs.warwick.ac.uk/bshm/resources.html. Vi har også vårt eget kurs ved Høgskolen i Sør-Trøndelag, som del av masterprogrammet vårt.

Norsk GeoGebra-institutt er i gang


For litt siden startet Norsk GeoGebra-institutt opp (litt usikker på om det skrives med eller uten bindestrek enda!). Målet er at dette skal bli et samlingspunkt for norske GeoGebra-brukere. Via denne portalen skal man kunne melde seg på kurs i GeoGebra, få info om serfisering, konferanser osv.

http://www.geogebra.no/

16 november, 2008

IKT i utdanning - Wikibøker

Foreløpig er det kanskje ikke altfor mye å hente her, men på adressen http://no.wikibooks.org/wiki/IKT_i_utdanning finner du såkalte Wiki-bøker (som skrives av brukerne selv) om IKT i opplæringsøyemed.

15 november, 2008

Lærer mindre med mannlige lærere - - Dagbladet.no

Lærer mindre med mannlige lærere - - Dagbladet.no

Vel, vel, det er jo alltids morsomt med oppslag som klarer å hente inn litt engasjement rundt matematikk. Å finne noen årsakssammenhenger som demonstrerer at kvinnelige lærere er flinkere enn mannlige er vel litt snodig.
For eksempel er det uklart hvordan det argumenteres med at de fleste lærerne i grunnskolen er kvinnelige (på lærerstudiet er det en ganske skjev kjønnsmessig fordeling så denne skjevheten ser ikke ut til å endre seg på lenge).

13 november, 2008

NKI-profil


Etterhvert har man også fått en offentlig profil på de ansatte ved NKI, og her er min: http://www.nki.no/pp/oisteingjovik

----------------
Listening to: D-A-D - If I Succeed
via FoxyTunes

05 november, 2008

Repetisjonsoppgaver

Litt morsom regneøvelse! Eller er det en rebus?

http://mathbits.com/caching/geoopencache1.html

Øyemålspillet!


Litt morsomt spill, men jeg er litt usikker på hvordan man avslutter og sammenlikner det... Må man gjennomføre alt tre ganger...?

Uansett, du blir presentert for en figur som du skal gjøre noe med. Dra firkanten til det punktet der du tror den skal være. Du har bare et forsøk, så ikke slipp museknappen før du er fornøyd!

http://woodgears.ca/eyeball/index.html

11 oktober, 2008

Math Skills Suffer in U.S., Study Finds - NYTimes.com

Math Skills Suffer in U.S., Study Finds - NYTimes.com

Vel, hvis noen sier man ikke kan lære matematikk, så får en bare finne noe annet å gjøre...
Spøk til side, interessant artikkel fra New York Times, om forhåndsdømming av matematikkferdigheter og mangelen på evner til å utvikle matematikktalenter i USA (men det er vel ikke så langt fra situasjonen i Norge heller?)

09 oktober, 2008

Prosjekt i Bratislava




Ole og jeg har nettopp kommet hjem fra en tur til Wien og Bratislava for å sette i gang/finne ut mer om prosjektet vi har tatt på oss i samarbeid med Comeinus-universitetet i Bratislava og Universitetet i Agder. Her er noen bilder fra turen.

----------------
Listening to: U96 - Das Boot
via FoxyTunes

Film: Donald in mathmagicland


Denne filmen hadde jeg ikke hørt om før jeg begynte i jobben min ved lærerutdanninga, men det later til at den er ganske godt kjent verden over. I korte trekk handler den om at Donald forviller seg til matematikkland, der han blant annet møter matematikk i spill, matematikk i kunst og natur, samt blir med på en jamsession med Pytagoras og hans sektvenner... Filmen var tilgjengelig på Google videos, men sannsynligvis ikke helt lovlig. Den er mulig å få tak i på nettet som del av serien Disney treasures volum. 3. Pussig nok fant jeg denne DVD'n på Bunnpris til under hundrelappen.
Historien er også omtrent den samme som du kan finne i Donald-boka Donald den store, en samling gode Donaldhistorier fra gullalderen.


28 september, 2008

13 Useful Math Cheat Sheets | Math-Blog

13 Useful Math Cheat Sheets | Math-Blog
Ferdiglagde fuskelapper er vel ikke noe som en matematikklærer burde omfavne, men spesielt dette med ei hel t-skjorte full av matematikkformler var jo ganske morsomt :)

24 september, 2008

Norske låter i diagramversjon - Humor - NRK

Ganske så artig sak med diagrammer over norske låttitler!
Norske låter i diagramversjon - Humor - NRK

28 august, 2008

Snarvei til forståelse



Etter at jeg hadde en forelesning om forståelse i matematikk, lagde jeg en snarvei til dokumentet. Denne ble hetende "Snarvei til forståelse". Og jeg som trodde det var så vanskelig, nesten umulig! Også var det så lett!

08 august, 2008

Endelig pensum!

Det tok litt tid, men endelig blir man brukt som pensum! :-D Både Høgskolen i Hedmark og Høgskolen i Vestfold har ført opp den eminente klassikeren Pytagoras, Pizza og PC på pensumlista! I tillegg til at den er brukt på HiST, selvsagt ;)

07 august, 2008

Plus Magazine

Plus Magazine

Et flott online magasin om matematikk. Minner litt om matematikkversjonen av et nettbasert Illustrert Vitenskap! :-)

05 august, 2008

Film: A beautiful mind

John Forbes Nash var en drivende god amerikansk matematiker. født i 1928. I denne filmen skildres både livet med familien og karrieren hans så langt. Han er fortsatt i live, men schizofreni gjorde at den matematiske utviklingen stod fast innimellom. Det er også skrevet en biografi over omtrent samme lest som filmen. I filmen spilles Nash av Russel Crowe, som gjør en flott prestasjon. Enkelte av scenene der de forsøker å skildre innsikt er spesielt flotte. Hvordan i all verden skal man egentlig skildre innsikt?
Som vanlig er man ikke helt enig i om filmen er trofast mot personen eller mot filmpublikummet, men god underholdning og opplysende er det uansett.

Tradisjonen tro har han som matematiker en forholdsvis enkel hjemmeside.


26 juli, 2008

Latex Math Symbols

Latex Math Symbols

Dersom du bruker Word 2007 (eller noen eldre og mer "profesjonelle" LaTeX-editorer) så kan det være hendig å vite kodene for de mest brukt kommandoene. Denne siden befinner seg vel på Universitetet i Bergen, og inneholder de mest brukte kommandoene.

Hvor ofte forekommer de forskjellige tallene?

I denne artikkelen på kirix.com kan du lese om hvordan frekvensanalyser av tallenes forekomster kan brukes til å oppdage forfalskninger og svindel

http://www.kirix.com/blog/2008/07/22/fun-and-fraud-detection-with-benfords-law/

22 juli, 2008

SV gjør de dårlige dårligere?

Vår dekan ved lærerutdanningen, Lasse Skogvold Isaksen har forsket på hvordan norsk skole har utviklet seg mens SV har hatt noe de skulle ha sagt. Ikke akkurat oppløftende lesning, men ved å få fakta på bordet kan vi kanskje håpe på forbedringer?

http://www.adressa.no/nyheter/innenriks/article1119964.ece?service=print

----------------
Now playing: Leieboerne - Jeg Stikker
via FoxyTunes

21 juli, 2008

Saftige uttalelser

I Dagbladet kan vi i dag i saken -Uttalelsen passer for en programleder i "Deal or no deal" lese om krangelen om Ighalo i Lyn. I den forbindelse kommer det en kraftsalve fra Ole-Ray (!) Grødseth som påberoper seg ekspertise i hoderegning siden han kan sin ABC :-)

- Jeg vil når som helst stille opp til duell i hoderegning mot Langerud. Jeg skal slå ham enkelt. Om han ber meg kjøpe kalkulator, vil jeg si at det er klasseforskjell mellom meg og ham i hoderegning. Jeg kan min ABC. Jeg orker ikke høre på slike billige poenger fra ham, slår han fast.


----------------
Listening to: D-A-D - Black Crickets
via FoxyTunes

09 juli, 2008

iversen-skriverier

Ingen skal beskylde meg for å ikke reklamere for gode kollegaer! (Heter det kollegaer eller kolleger, Harald Morten?)
På adressen http://my.opera.com/Haraldmi/blog/ kan du finne Harald Mortens blog, "iversen-skriverier". Håper med dette at jeg også skårer noen poenger for tverrfaglig åpenhet.

04 juli, 2008

Arthur Benjamin does "Mathemagic"



Takk til Torkel for morsom lenke!

26 juni, 2008

Film: 21

I serien "filmer av matematisk interesse"... Det har nettopp kommet en ny film som omhandler det berømte korttellingsteamet i Vegas. Filmen heter 21, og det dreier seg altså om spillet 21, Black Jack. I dette spillet kan man øke vinnersjansene sine ved å holde styr på hvilke kort som har forsvunnet ut av spill. Det er ikke noen eksakt vitenskap selvsagt, siden det er veldig tilfeldig hvilke kort som spilles. Men hvis man vet at "et stort antall store kort" er ute, så vet man jo at sjansen for å få black jack blir mindre hvis det "mangler et stort kort" på å få 21. (Dette var min egen forklaring tatt fra eget hode, så det er mulig de hadde mange andre taktikker også) Poenget er at de teller kort og holder rede på hvilke kort som er ute av spill og dermed øker vinnersjansene sine.
Dette teamet herjet derfor Vegas i perioder før de ble bannlyst og banket opp og kjeppjaget fra byen.
Filmen tar seg nok visse friheter, og det er ikke all verdens til skuespillerkunst som presteres... men Kevin Spacey har vel ikke for vane å velge seg dårlige filmer å medvirke i!
Sjekk filmen på IMdb på http://www.imdb.com/title/tt0478087/.

24 juni, 2008

Matematikkens historie

Matematikkens historie
Dette er en liten tingest jeg prøvde meg på her i sted. Nemlig å lage en tidslinje med de viktigste begivenheter og personer innenfor matematikken. Jeg burde kanskje ha fokusert på matematikkdidaktikk, men der er det ikke så lang historie å snakke om enda.
Dessuten skal jeg til våren være faglærer på et masterkurs i matematikkens historie, så kanskje denne kunne brukes til noe nyttig og.
Jeg ser at siden jeg har laget denne på ikke liker at det skjedde ting før år null. Uten å tolke de religiøse overtoner her videre, så får jeg bare bruke denne til jeg finner et bedre egnet sted/program til å lage en tidslinje. Noen som har tips?

----------------
Listening to: Magnet - Count
via FoxyTunes

Posted using ShareThis

----------------
Listening to: Ila Auto - Red Clay Halo
via FoxyTunes

14 mai, 2008

Film: Young Einstein



Denne filmen så jeg på kino da den kom ut, og den falt veldig i smak på den tiden. Litt senere klarte jeg også å få min fysikklærer i 2FY til å få sansen for filmen. Det er en litt snedig flytting av Einsteins univers til Australia/Tasmania, med alt det innebærer... Læringseffekten av å se filmen er kanskje ikke den største, men den er tildels underholdende, samt at man støter på mange navn fra Einsteins samtid (og andre fysikere). Det vikles inn litt fysikkteori her og der:
"So I worked out that, the the force that attracts two bodies against eachother is proportional to their masses and inversely proportional to the square of the distance between them"
"You mean, what goes up comes down?"
"Yeah..."

Også litt morsom:
"So if I am travelling in a train moving forward at the speed of light... And I move from the back of the train towards the front... then I AM travelling faster than the speed of light?"
"No..."
"But Newton says..."
"Newton's wrong!"

Filmen er ikke den enkleste å få tak i, men amazon.com har den iallfall.
----------------
Listening to: Hanne Hukkelberg - Searching

12 mai, 2008

Algebra og overaltdamer

Dette heter grupper, dette er en ring.

Håvard tenker ”pupper”, Øistein skjønner ingenting.

Kanskje kan de brave kare algebraen godt,

Men det hjelper bare, når man er smart som Knoll og Tott.


Håvard sier ”Moduler?? Og Endelig kropp??!!!!”

Mens Øistein står og uler - hans hjerte gjør et hopp.

For inn der kaffe pjalles, med frisyren litt på snei,

Sklir Øisteins überalles, men tenker hun på meg?


Håvard humrer hjertelig, og Øistein kommer i angst,

Mens Carol støtter inderlig om Øisteins mangel på fangst.

Har überalles sviktet meg? Har skjebnen kløvd vår framtid?

Men Håvards tanker ledes ei, fra noe som rimer på -amti (?)


Håvard stakkar, sliter også, fantaserer om små Yuriier,

Som danser rundt en nåsså, og regner på sin Fourier.

Mon tro om sensor denne gang, får smilet om sin munn?

Skal Håvards tensorprodukt nok en gang blir forelest av Idun(n)?


Forbi svinser den pene damen, forbi de største helte på Lade,

Som heller skulle lest på sin eksamen, ikke særlig klok av skade.

Og snøen faller lystig ned, som i en wienervals,

Og her er überalles igjen, yndig som en dampveivals.


Hun er sikkert flink i sleggekast, eller å lage slott av sand?

Tenk deg hun i mageplask, med eller uten vann?

Igjen går Øistein drømmer, til sin mulige ringe viv,

Mens Carol kaffen tømmer, ”skævvalævva kognitiv”.


Nei hverdagen er ikke snill, for godgutan’ på matte,

At de ingenting får til, kan ingen av dem fatte.

Nei, grip din penn og din linjal, var det pi ganger r det var?

Jordan form og Smith normal, og Øistein og Håvard


Vi har blitt litt mere ydmyk.

Fortsettes etter neste stryk.

11 mai, 2008

Informatikk og matematikk

I forrige årtusen skrev jeg en oppgave om samhørighet mellom informatikk og matematikk. Jeg husket denne oppgaven som strålende, men ved gjennomlesing ti år etter er jeg ikke like sikker... :) Temaet er egentlig ikke det dummeste den dag i dag, jeg har til og med en spådom som jeg fortsatt tror kommer til å bli virkelighet. Men interessen for dette stoffet er kanskje ikke like stor...
Read this doc on Scribd: Informatikk og matematikk

14 april, 2008

Nedskjæringer



Det er hardt å være lærer i verdens rikeste land. Man får dårlig betalt, null status, og må argumentere i ett sett for at feriene/avspaseringen er på sin plass. Også blir man selvsagt sammenliknet med Finland uansett hva man gjør. (Look to vinterkrigen!)


----------------
Listening to: Sondre Bratland og Vibeke Saugestad - Du Var Så Lur
via FoxyTunes

10 april, 2008

Matematikk på ett brett

I løpet av høsten/våren har en del sjeler fra relevante matematikkutdanninger i Trondheim gått sammen om å lage dette nettstedet. Her kan man finne alt som er av videreutdanning- og etterutdanningstilbud for matematikklærere.

http://www.matematikkbrett.no/

04 april, 2008

Film: Enigma


Enigma (2001) omhandler (selvfølgelig) historien rundt Enigma-maskinen. Enigma var en kodeknekkende monstermaskin som begge sider av krigen naturlig nok hadde store interesser i. Det er flott skuespilleropptreden i denne filmen, men ikke forvent deg det mest hysteriske actionjaget.
Er du interessert i koder og slikt kan du lese mer om Enigmamaskinen i boka Koder av Simon Singh.