24 april, 2013

Alt var mye bedre under krigen

Ja, var det egentlig så mye bedre før. Jeg blogget tidligere om at jeg ønsker meg flere, mere, bedre, andre programmer om (natur-)vitenskap for barn på TV. Å lete opp ting på nettet til dem er ikke det samme. Det er når langviseren står rett opp og lilleviseren står rett ned at nasjonen skal samles rundt TV-apparatet for å ta del i det felles underholdnings- og danningstilbudet statskanalen har laget til våre barn for lisenspengene våre.
Men var det bedre før? Jeg prøvde meg på en nostalgisk trip tilbake til barndommen for å se hva vi kunne lære på TV da...

Det første jeg kom på var Magnus. Magasin for natur, universet, spørsmål og svar. Her husker jeg Harald Mæhle som programleder, men Sverre M. Fjeldstad var visstnok også en viktig bidragsyter.


Også har vi de fantastiske Fysikk på roterommet-karene Otto Øgrim og Helmut Ormestad, fysikere ved universitetet i Oslo. Vi viste noen slike videoer til elever på mellomtrinnet her om dagen og en elev kommenterte at det hele tiden var en som var dum og en som var smart. Og det var litt av poenget. Helmut stilte de dumme og gode spørsmålene mens Otto svarte. I NRK sin skattekiste over gamle klipp finner du mange (kanskje alle?) av videoene fra roterom-fysikken.

Litt mindre stas, men likefullt lærerikt, husker jeg at Lekestue var. Serien var sendt fra 1967 til 1980 og gikk i reprise litt senere på åttitallet. Programlederne jeg husker fra min tid var Vibeke Sæther (hun var ikke akkurat favoritten) og Geir Børresen. Det var ofte innslag fra f.eks. "slik lages det og det produktet på den og den fabrikken", der man fulgte produktene gjennom hele tilvirkningsfasen på en fabrikk. Det var også fokus på å lære former og klokka.

Teodor og sjonkel Rolf var to andre karer som brukte samme metode som fysikerne på roterommet. Teodor syklet seg rett inn i et sykkelkræsj og sjonkel Rolf tok vare på han. Teodor stilte spørsmål om alt mulig rart og Rolf svarte så godt han kunne og viste pedagogiske filmer.

Tre-fire-fem var en barne-TV serie som gikk i evigheter, så vidt jeg husker det. Her var iallfall Halvdan Sivertsen programleder en stund, og kanskje også Vibeke Sæther. Labbetuss er fortsatt velkjent, skulle man tro, og Smith og Smule, to hanskedukker med uklar diksjon, hadde som regel et eller annet tøysete innslag. Geir Børretsen definerte vel "store-hårete-ulldyr-rollen" sin her, og endte opp som Max Mekker etterpå.


Trikset med masete dyr som skulle få barn til å bli nysgjerrige og de voksne til å gi svar fortsatte i Gullars-serien. Gullars er en merkelig, irriterende gul fugl med ekstrem bergensdialekt og stakkars Marianne har ikke gjort noe annet galt enn å bo i et hus der Gullars kræsjer inn gjennom et vindu. Etter det får hun ikke gjort stort annet enn å svare på spørsmål (mon tro hva arbeidsgiveren hennes mente om dette?)

Et veldig sterkt TV-minne dukker imidlertid opp når jeg tenker på Det var en gang et menneske. Denne serien med en av de mest fantastiske introsekvensene du noengang har sett tok for seg jorda og menneskens historie fra the Big Bang og til moderne tider. Serien var lagd som et samarbeid mellom nesten rubbel og bit av europeiske TV-selskaper og var veldig informativ og spennende. Den litt tøysete handlingen som fulgte de samme karakterene gjennom historien var kjærkomment innslag for de minste og det var mye historie å lære her. Serien har fått mye kritikk i etterkant, både for holdninger og faktiske feil, men er fortsatt i salg og fins på DVD i mange butikker. Det kom også oppfølgere, surrealistiske Det var en gang LIVET, dystopiske Det var en gang VERDENSROMMET og Det var en gang AMERIKA.



Det er sikkert mange jeg har glemt. Kanskje var vi ikke så verst stilt med pedagogisk underholdning på sytti- og åttitallet? Hvilke andre serier husker du?

3 kommentarer:

  1. Vi fikk videospiller da jeg var en 8-9 år, noe som var stor stas. Den var kjøpt brukt hos en som hadde tatt opp mange interessante naturprogrammer.

    Jeg var dermed så heldig å få vokse opp med David Attenborough og BBC. Mange av dokumentarseriene var også samprodusert med NRK, så der var norsk tekst og kommentarer innimellom.

    Fantastisk introduksjon til både engelsk og naturfag.

    "Life on Camera -
    Sir David Attenborough gives his unique perspective on over half a century of innovation in wildlife filmmaking - developments that have brought ever more breathtaking and intimate images of wildlife to our television screens, changing our view of life on the planet forever. "

    http://www.bbc.co.uk/programmes/p00zsqsz

    SvarSlett
    Svar
    1. ... og det nærmest vi kom var jo Sverre M. Fjeldstad :) BBC og NRK har mange likheter de, så vidt jeg har sett. Men skulle ønske NRK kunne fleske til med mer læring for barn i beste TV-tid. Flytt gjerne innhold fra NRK-nett over, om nødvendig!

      Slett
  2. Har visst glemt Portveien 2 også. Var ikke det litt lærerikt?

    SvarSlett