23 april, 2013

Film: Einstein and Eddington

Andy Serkis (Wikipedia)
Eddington til Sir Oliver Lodge: Is your mind open?

For en flott film! Jeg er svak for filmer med vitenskapelig innhold, enten de er useriøse, som Young Einstein, seriøse som Creation eller filosofiske, som Contact. Einstein and Eddington er en film fra 2008, og en av mange gledelige ting her er å se igjen Andy Serkis i rollen som Einstein. Han har jo nesten aldri vist ansiktet sitt på skjermen, ettersom hans største roller er Gollum i Ringenes Herre/Hobbiten, Captain Haddock i The adventures of Tin Tin, King Kong i ...King Kong og Caesar i Rise of the planet of the apes.
Albert Einstein (wikipedia)
Uansett, her er han i en rolle der han spiller nok en velkjent karakter med "spesielt" utseende, Albert Einstein. Filmen handler egentlig mest om Arthur Eddington, som jobber ved Cambridge. Eddington spilles av David Tennant, nå mest kjent for Doctor Who. Han er den beste innen målevitenskap i England og da Einstein dukker opp med sine banebrytende teorier om hvordan lys formes av tyngdekraft og rommet har krumning, så er han en av de få som tviler på Einsteins mange kritikere og motstandere. Og han er også en av de få som er dyktig nok til å kunne utføre eksperimentene som beviser eller motbeviser Einsteins teorier om tyngdekraft og tid. Dette er ikke bare litt problematisk. Eddington får problemer med sin egen tro oppi det hele og de siste delene av sitt liv jobbet han intenst med å forene sine vitenskapelige teorier med sitt kristne verdensbilde. Disse teoriene er omtrent glemt nå, og er stort sett oversett. Et annet problem er at britene er skeptiske til det meste som skjer på tysk side, med krigen og alt det der. Skal man prøve å bevise teoriene til en tysker? Hadde det ikke vært bedre om tyskeren Einstein tok feil, og Newton fortsatt var enerådende i fysikken?

Arthur Eddington (wikipedia)
Det vitenskapelige akademi portretteres for øvrig helt fantastisk og det er noe som er så deilig med å høre britisk på denne måten! Pompøse vitenskapsmenn som har hatt en ekstremt hyggelig tilværelse helt til krigen preger Europa og Einstein rokker ved grunnvollene i deres virkelighetsoppfatning. Finfint!
Gode karakterer finner vi også både i Jim Broadbent (kjent som Slughorn i Harry Potter!) sin tolkning av Sir Oliver Lodge og Donald Sumpter (Game of Thrones) som Max Planck.

Denne filmen er en BBC-produksjon og er en TV-film som aldri gikk på kino meg bekjent, men anbefales likefullt. Tviler på om den har gått på norsk TV heller. Du kan skaffe den på f.eks. play.com for en ganske rimelig penge.
Les mer om Einstein og Eddingen hos imdb: http://www.imdb.com/title/tt0995036/


Max Planck: May I ask you a very serious question? What if God were to say you were mistaken? If he said "Stop. Newton is right"?Albert Einstein: Then I would thank God for his point of view, and we would agree to differ, and I would be left feeling very sorry for God.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar