13 mars, 2011

Pi-dagen!

Vår forrige bil slet med dette med å finne pi:

Vi ser jo til og med at 14.20 var et ganske dårlig forsøk. Men det var jo egentlig unødvendig, ettersom det var så mange som hadde funnet denne verdien fra før. I dag er det faktisk pi-dagen! Gratulerer alle sammen! Dagen går selvsagt ikke upåaktet hen, og jeg minnes mitt første år som lærer da elevene stilte i slips og/eller kjole denne dagen. Du kan lese utfyllende artikkel i Wikipedia, eller gå inn på den offisielle (?) hjemmesida til pi-dagen. Det fins mange bøker og nettsteder om pi, en av de morsomste bøkene er The Joy of Pi, som også har et flott nettsted. Den norske boka Matematikkens krydderhylle har også et stort kaPIttel om jubilanten. 
Dette nettstedet er på dansk, og har også en mengde trivia om pi. Må i tillegg ta med denne fra en av de mest brukte forfatterene i hovedoppgaven min, Tom W. Körner; http://plus.maths.org/content/what-area-circle.

Har du sett Requiem for a dream? Kanskje ikke like kjent og grandios er filmen denne regissøren laget før denne klassikeren. Det er nemlig en film som heter (du gjetter det nok..) "pi", og som handler om en som går litt fra forstanden over å finne mønstre i aksjemarkedet ut fra desimalene i pi. Se trailer her: http://www.youtube.com/watch?v=zQYYGwYTPuY

Youtube er full av andre pi-filmer, og andre videotilbydere har også sin andel: http://www.qwiki.com/q/#!/Pi_Day , http://www.collegehumor.com/video:1948828 er noen eksempler.

Det er mange merkelige steder pi dukker opp, jeg går ut fra at det skyldes sirkelen. Pi er som kjent definert som forholdet mellom omkrets og diameter av en sirkel, og sirkelen står historisk sett som en ganske "perfekt" form. Blant de rare måtene å finne verdien for pi på finner vi blant annet pilkast på sirkelskive og Buffons nåleeksperiment.

Et tidligere innlegg om pi fikk denne siden som kommentar: http://3.141592653589793238462643383279502884197169399375105820974944592.no/ 

Da er det bare å glede seg til PI approximation day... mmm....pi...

3 kommentarer:

  1. Spiked math er selvsagt tidlig frampå: http://spikedmath.com/399.html

    SvarSlett
  2. ...og Kjell Gunnar postet denne på Facebook: http://www.youtube.com/watch?v=hJJJmQojcLM

    SvarSlett
  3. ... en fra GeoGebra Applet Central: http://geogebracentral.blogspot.com/2010/09/circleareaapproximation.html

    SvarSlett