09 mars, 2011

Opp, opp og bort! (Eller up, up and away...)

Disney var konger av animasjon, og de holder fortsatt koken, om enn ikke like ofte. Filmen UP! (eller Se opp, som den heter på norsk) fra 2009 er en av de mest familievennlige og knallbra gjennomført animasjonsfilmene i den senere tid. Etter å ha gjort unna noen ekstremt vellagde og hjerteskjærende scener i første del av filmen kommer høydepunktet når Fredriksen stikker av fra alt ved å fly til værs med heliumballonger, bundet til huset sitt.
Disneys hjemmesider kan du laste ned en fin-fin pdf som du kan printe ut, klippe ut og lime sammen til å lage ditt eget ballongdrevne hus.
Til høyre ser du den som Mari og jeg har laget og hengt opp på rommet!


Man blir jo nysgjerrig av sånt - hadde det gått an å sende et hus opp med heliumballonger? Svaret er "ja, selvfølgelig, om man har mange nok". Hvor mange trengs?
Vel.
Først og fremst må vi få et (veldig tilfeldig) anslag på husets vekt. Et gammelt nettstedoppslag fra 2007 (http://orakelet.info/5166) forteller oss at et standard hus på 100 kvadratmeter inneholder omtrent 45.000 kg. murstein, 80 kg. el. ledninger, 210 kg. rør, 1050 kg. takspon, 50 kg. spiker, 350 kg. gulv, og gulvbelegg, 1200 kg vinduer og dører og 17.000 kg. planker, kryssfinér og generelt tømmer. Det gir en totalvekt på 65 tonn. Jeg tar utgangspunkt i vårt eget hus, på omtrent 150 kvadratmeter fordelt på 2.5 etasjer (eller hvordan det nå skal regnes), slik at husets vekt blir 65 tonn \(\cdot\) 1.5 = 97.5$ tonn. Vi sier hundre tonn. 
I følge dette nettstedet kan en normal heliumsballong løfte omtrent 1.3 gram.  Det vil si at det trengs \(\frac{100 tonn \cdot 1000 kg/tonn \cdot 1000 gram/kg} {1.3 gram} = 7.69\cdot10^7\) ballonger. Eller ca. 77 millioner ballonger. Nå må man selvsagt også ta med at f.eks. ei litt tung bok trenger ca. fire-fem hundre ballonger ekstra for å lette osv, så dette tallet må oppjusteres kraftig hvis man skal telle med alt det vi samler sammen av skrot i løpet av et liv. Vi lar det ligge (både utregningen og skrotet). I filmen brukte animatørene i overkant av tjue tusen ballonger i scenen der huset tar av. Det vil si, man måtte ha hatt fire tusen ganger så mange for å få til dette i virkeligheten.
Tenk deg at vi kunne ordnet ballongene fint i rader og rekker på en fotballbane, da ville vi med vanlige ballonger (ca. tjue cm bred?)  kunne få plass til ca. 525 ballonger i lengden og 350 i bredden.  Da ville vi måtte lage stabelen 400-500 meter høy for å ha nok til å lette huset. 
I tillegg måtte du nok ha regnet med ca. 12 år for å blåse dem opp, hvis du skulle blåst opp en ballong på fem sekunder.

Noen tok visst dette litt for bokstavelig og vi fikk Balloon boy hoaxen som var mye i media i 2009.  Men det fins faktisk pålitelige kilder for at noen har vært dumme nok til å sette seg i en stol med tilstrekkelig helium rundt seg. Bare se på denne fra velkjente Darwin Awards: http://www.darwinawards.com/stupid/stupid1998-11.html 


EDIT:
Det måtte komme noen som prøvde dette i praksis, og her er videoen som beviser det: http://www.vgtv.no/#id=38222. Riktignok et hus på et tonn og et crew på nok et tonn, men vi ser ideen :)
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar