16 mai, 2015

The Kevin Bacon-game

Etter en inspirerende middag der noen med kjennskap til Paul Erdös fortalte om sine møter med han, blogget jeg litt om Erdöstall i en tidligere post. Kanskje litt mer velkjent for flere er Kevin Bacon game. Det handler om mye det samme som hos Erdös, men denne gangen med underholdningsbransjen som bakteppe og Kevin Bacon midt på scenen.
Jeg er forresten litt fascinert over at det er Bacon som har blitt valgt som midtpunkt for dette spillet. Hvorfor han, liksom? Hvorfor ikke en av de store, store skuespillerne eller en regissør eller noe sånt. Men nei da, en middelhavsfarer som spiller i alt fra The Following og Apollo 13 til Footloose og X-men:First Class. Han har altså en evne til å havne i alt fra B-filmer til storfilmer uten at det er noen rød tråd her. Men han har spilt i en hel haug med filmer, og er derfor et godt utgangspunkt for et "avstandsspill", slik som Erdöstallene er.
Poenget er altså, hvordan klarer man å gå fra en gitt skuespiller til Kevin Bacon - på så få trekk som mulig? Et eksempel. Du får oppgitt kulthelten Michael Biehn. Han spiller en legendarisk rolle som Kyle Reese i The Terminator , men her er det lettere å gå via hans rolle i også smått legendariske The Abyss. I samme film er Ed Harris med, og han har en rolle sammen med Kevin Bacon i Apollo 13. Altså to trinn til Kevin Bacon.
En utfordring er å finne en sti fra seg selv til Kevin Bacon, og om man tar med ymse omveier er ikke det umulig. (Jeg var i et amatørfilmopptak med den og den, som senere spilte en scene slik og slik osv). I mitt tilfelle må man nok tøye grensen for hva som kvalifiserer som "film"...
Det er lurt å merke seg filmer der det er med mange kjente skuespillere på en gang. For eksempel Short Cuts, eller skuespillere som spiller i mengder av filmer, sånn som Harvey Keitel.
Hele dette konseptet med "hvor langt unna er man" kommer fra "six degrees of separation", en teori som sier at man kan nå hvem som helst i universet via seks ledd. (Da tenkes det på "kjennskap til" eller venners venner, om du vil).
Selvsagt har noen luringer laget lette måter å søke etter Kevin Bacon-lenker på også. Prøv for eksempel https://oracleofbacon.org/movielinks.php. Stiller jeg denne søkemotoren overfor problemet med Michael Biehn kommer den med en ganske annen sti enn min.1 kommentar:

 1. Mitt Bacontall er forresten 4 :)

  Øistein Gjøvik, spilte i russerevyvideoen (!) med Kenneth Hjellum, som har regi på
  Hjelp vi er russ, der
  Kristoffer Joner spiller og han spilte også i
  The Revenant (2015) sammen med
  Brad Carter som også var i
  Black Mass (2015/I)
  med
  Kevin Bacon

  SvarSlett