13 november, 2013

Zotero

Det er stor stas når gratisprogrammer kan gjøre det som dyre, kommersielle programmer kan gjøre. Det mest kjent referanseprogrammet har lenge vært EndNote, et program som lar deg samle alle referansene dine på et sted. EndNote integreres så med Word eller en annen tekstbehandler, slik at det blir lettere å lage sitater og referanselister når du skriver. Noe jeg savnet i EndNote var muligheten til å ha disse referansene tilgjengelig overalt. Nå er det heldigvis på plass, men det ser ut til at det koster penger (det gjør det også for programmet) å abonnere på plass i skyene hvor referansene dine ligger. (Jeg kjente nå at det lå en del patos i å abonnere på plass i skyene, det heter vel strengt avlat?)

Uansett! EndNote er et flott program som jeg har brukt mye, men det har kommet en gratis konkurrent, og ivrig som jeg er etter alt som er lett å forholde seg til var det fort gjort å omstille seg til gratisprogrammet Zotero. Å kalle det et gratisprogram er kanskje å ta i litt, for det går an å kjøpe seg mer lagringsplass i skyene her også, slik at du kan ha hele artikkelsamlingen din liggende der. Programmet kommer med 300 MB gratis.

Zotero finnes i flere versjoner, og det er også noen lure tillegg til nettleseren din. Vi kommer tilbake til det. For å få fullt utbytte av Zotero må du registrere deg på zotero.org, slik at referanselisten din lagres på en godværssky. På 300 MB får du plass til _svært_ mange referanser, det er først når du skal laste opp selve artiklene, hvis du har et slikt behov, at denne plassen egentlig spiller noen rolle.

Når du starter Zotero første gang er biblioteket ditt tomt.
Å legge til artikkelreferanser i Zotero kan gjøres enten manuelt eller automagisk. Manuelt velger du å legge til en referanse, velger hvilken type det skal være (tidsskriftsartikkel, bok osv) og fyller inn den infoen du klarer å legge inn. Forfatter, tittel og årstall er absolutt minimum skal det være noe vits i referanser, men også utgiver, tidsskrift, redaktør og land er ting det er lurt å prøve å legge inn med en gang. Min erfaring er iallfall at det ikke er spesielt sannsynlig at man går tilbake til disse referansene og oppdaterer de...
Hvis du legger inn nettlesertillegg fra Zotero kan du imidlertid legge til referanser automatisk fra en del kilder. På bildet under har jeg funnet en interessant bok på amazon.com, og den tenker jeg kan bli viktig å ta vare på. Med tillegget installert vil det dukke opp en bok i adressefeltet på amazon.com. Trykk på denne, og boka legges inn i databasen din i zotero med all info som er tilgjengelig.

Klikk på bokikonet og denne referansen legges inn i databasen din.

Det er flere bokhandler som lar deg legge til bøker på denne måten, også norske som Haugen Bok:

Når du etter hvert har fått en samling av referanser i Zotero, vil du selvsagt ta vare på disse. Hvis du har lagt inn påloggingsinfoen din i innstillingene på programmet så blir referansene automatisk synkronisert med lagringsplassen du har fått på zotero.org. Den er da tilgjengelig fra alle andre installasjoner du gjør av zotero. Vil du synkronisere manuelt for liksom å være sikker på at det har blitt gjort, så kan du trykke på den grønne snabelpilen oppe til høyre.
I neste post skal jeg vise deg de tingene som jeg har hatt aller mest nytte av med Zotero. I mellomtiden kan du også se på en manual/infoside som de har laget ved Mailand videregående skole: http://mailandvgs.wikispaces.com/Zotero+-+menu

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar