Nå har jeg strevet en god stund for å finne ut hvordan man på en enkel måte kan bruke google sitt presentasjonsverktøy på online presentasjoner.
Ideen er enkel, og gjennomføringen nesten god nok. Først trenger du en konto på Google Docs, der du kan lage presentasjoner, regneark med spørreskjema og vanlige tekstbehandlingsdokumenter. Utviklingen går sent, men godt hos Google. Det fins tilsvarende verktøy hos for eksempel Zoho, der de kanskje har kommet litt lenger i utviklingen.
På Google Docs lager du en litt forenklet utgave av et PowerPoint-dokument (som jeg snart skal gå helt over til å kalle KraftPunkt (og ikke KraftPunk, som min gode kollega Arne Johannes valgte å kalle det)). Du kan også laste opp en PowerPoint-fil, men ikke regn med at alt blir helt slik du hadde trodd. Eksemplet over er fra ei tidlig forelesning om funksjoner på et kurs i lærerutdanningen. Bildene er hentet fra FlickrCC, eksemplene er en blanding av selvlagde GeoGebra-filer og noe er hentet fra GeoGebra-wikien. Alle disse er forhåpentligvis Creative Commons-lisensiert…
Positivt med Google Presentasjoner:
- Lett å dele, slipper å sende filer, bare linker
- Lett å organisere med tagg og søk
- Lett å sette inn f.eks. youtube-filmer
Ting som ikke er så bra:
- Vanskelig å lenke bilder til noe
- Animasjoner er ikke mulig, iallfall ikke som jeg får til. Og det er jo noe av det som er kjekt i KraftPunkt, nemlig å bruke animasjoner til f.eks. å understreke matematiske sammenhenger. Et eksempel er Arealformler KraftPunkt-fila, som jeg bruker for å illustrere geometriske formler. Kanskje ikke så induktivt og utforskende, men det var kult for noen år sida! :)
Men så til det som så ut til å være kjempehendig, men som ikke ble det likevel. Når du presenterer en Google Presentasjon, så kan du velge å dele lenka til presentasjonen med både lokalt og eksternt publikum. Men det som virkelig hadde vært kjekt er om alle så det samme som deg og kunne være interaktivt med på forelesningen.
Faktisk er det meningen at det skal virke slik nederst kan publikum klikke på “View Together” og det vil dukke opp et chatvindu for publikum. Foreleseren eller seminarlederen kan flippe gjennom lysbilder og skjermene til publikum oppdateres da så de stemmer overens med foreleserens.
Så langt, svært bra. Lyd har man imidlertid ikke støtte for, så det må brukes skype eller fysisk tilstedeværelse i tillegg. Det som gjorde at man ble stående som spørsmålstegn en del ganger når studentene satt med dette var at man som publikum MÅ ha en google konto registrert. Det holder IKKE å bare ha gmail… En subtil liten forskjell der, som iallfall gikk meg hus forbi.
Mange har gmail, fler bør det bli. Mange har google-konto også. Det bør iallfall bli flere. Men før presentasjonene til Google åpnes for flere, så er man altså nødt til å ha en kollektiv tvangsinnlegging av Google-kontoer for tilhørerne…. Når det er i boks, vil alle få muligheten til å “Vise sammen” (“View Together”).
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar