20 september, 2009

DropBox – fanger _nesten_tyver!

I fjor skrev jeg mer eller mindre ekstatisk hvor fornøyd jeg var over programmet DropBox, etter å ha gått runden med mange forskjellige synkere.
Jeg prøvde foldershare (nå windows live sync) og syncplicity. Begge gode program, der foldershare synker uten backup på nett og syncplicity med noen gigabyte backup på nettet. Bruker fortsatt Foldershare til store datamengder, det har en tendens til å gå bra oftere enn det Vista klarer på egenhånd.
Syncplicity avsluttet betaperioden med å kun legge til rette for synking mellom to datamaskiner, så da var det DropBox som viste seg å være min favoritt. Gratiskontoen har to gigabyte backupplass, takler mange maskiner, og har en del småting som også er veldig bra, med at en public folder gjør det lett å dele filer med andre. Programmet utvikles også hele tida. Man kan også tjene noen flere gigabytes med plass dersom man rekrutterer andre til tjenesten. Installer DropBox via denne lenka, så får både du og jeg en ekstra kvart gigabyte!  Du får også tak i filene dine på nett, selv om du er på et datarom eller liknende der det ikke er DropBox installert.
Det som slår meg er at programmet egner seg så bra i parhest med programmer som benytter seg av watched folders / mappeovervåkning.
- utorrent, som starter nedlasting av alle .torrent-filer den finner i ei bestemt mappe. Sitt hjemme hos mor og far, synk en .torrent-fil, og PC’n starter nedlasting automatisk.
- Mediamonkey, mitt soleklare førstevalg som musikkprogram – er et program som også kan skanne foldere for ny musikk å legge til biblioteket. iTunes kan vel også gjøre dette nå. Dette gjør det greit å ha samme musikk tilgjengelig på flere maskiner. Dette var selvsagt før Spotify fikk meg til å miste hele interessen for .mp3-formatet…
- Evernote (nå også med en flott iPhone-app) har også muligheten til å overvåke mapper etter filer den kan legge til i notat-databasen sin. Sitter du på jobb og finner en interessant tekst eller fil, så legg den i en DropBox-folder, og den vil være synkronisert i notat-basen din når du stiter ved skrivebordet hjemme.
- Programmer som har større databaser å jobbe med er også greit å synke for å sikre seg at man jobber med samme fil. Et eksempel jeg har hatt glede av er å synkronisere databasen i Family Tree Maker. Når det blir noen hundre slektninger å holde styr er det viktig at man ikke jobber på mange slektstre samtidig!
- Lifehacker har tidligere kjørt en artikkel om hvor greit DropBox kan brukes til å synkronisere passord og innlogginger mellom flere datamaskiner.
- Mange programmer inkluderer etter hvet sin egen synk-mulighet. Et eksempel på det er referanseprogrammet Zotero, som jeg tidligere synket med DropBox, men som nå altså håndterer databasen sin selv. Endnote er et annet eksempel på et frittstående referanseprogram, der det er fint å ha en oppdatert databasefil.
- Men når jeg fikk snusen i IFTTT (ifttt.com) så begynte DropBox virkelig å skinne. I IFTTT (if this then that) så kan du lage regler som samhandler med Dropbox til å gjøre en hel masse greier. Jeg bruker ifttt til å ha ei mappe i dropbox som jeg kan legge pdf'er i, og vips så befinner de seg på min kindle. Eller jeg har ei mappe i DropBox der alle bilder jeg legger ut på instagram eller facebook havner, så har jeg alt på et sted. Alle bilder som noen tagger av meg havner også der. Mulighetene med IFTTT er mange, bør nesten bli en egen post...

Må til slutt nevne at DropBox NESTEN hjalp Heimdalspolitiet til å fakke forbryterligaen som rundstjal flere boliger i boligfeltet her og tilstøtende nabolag. En PC ble stjålet og den hadde DropBox installert. Det som da skjer – om kjeltringene er tilstrekkelig amatørmessige – er at DropBox-sida sier fra om hvor PC’n befinner seg når den slås på. Jeg kunne dermed greit lese hvilken IP-adresse banditten hadde. Han/hun (stryk det som ikke passer- det vil si “hun”) befant seg i en småby nord i Polen og man kunne greit finne ut området vedkommende befant seg i. Dette var dessverre ikke nok til å finne ut hvem vedkommende var, ettersom det polske politiet og teleselskapet trengte mer nøyaktig info enn en IP-adresse for å lokalisere vedkommende. En ønsket feature ved DropBox hadde vært at man kan markere en PC som stjålet, slik at den tar bilde med webkameraet når den slås på, sender det til politi og PC-eier via en ferdig oppsatt e-post adresse, og eventuelt ødelegger alle filene på maskina. Vet ikke om jeg hadde turt det, men det hadde vært helt greit om man kunne slå på en valgmulighet slik at maskina ødelegges permanent for de underyterne som bryter seg inn hos folk mens man sover… Gjerne med en lett sprengladning eller noe :) (Ja, man blir ganske hissig av å ha innbrudd…)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar