Reglene er slik at mønsteret på de tre kortene må høre sammen både når det gjelder farge, fasong, skravering og antall. Men enten kan ALLE de tre høre sammen eller så må INGEN gjøre det. Dette hørtes litt rart ut i starten, men er ikke så vanskelig:
De tre kortene må enten ha samme farge, eller ha tre ulike farger (f.eks. kan ikke ett være rødt og to grønne).
De tre kortene må enten ha samme skravering, eller tre ulike skraveringer (fylt, skravert og åpen)
De tre kortene må enten ha samme figur eller tre forskjellige (oval, bølge og ruter)
De tre kortene må enten ha samme antall eller tre forskjellige (en, to eller tre)
Når alle disse fire kriteriene er oppfylt kan man altså rope sett! Se for eksempel på de tre kortene som er avbildet på fronten av boksen. Der er fargene forskjellige, figuren forskjellig, antallet forskjellig og figurfyllet er likt. Godkjent!
Husets seksåring synes spillet var kjempeartig, og det var slett ikke slik at man som voksen så kombinasjonene før barna bestandig (kanskje jeg er en dårlig spiller...). Men jeg ser også at man blir flinkere etter hvert og lager sine egne strategier.
Det slår meg at et slikt spill må være ganske enkelt å lage selv også, f.eks. en digital variant på SMARTboard...
Kan man bestandig finne et sett blant tolv kort? Nesten, bare hvert 30. gang går det galt, i gjennomsnitt. Da legger man ut tre kort til. Kan man da være sikker? Nesten. Det går iallfall flere tusen ganger mellom hver gang man ikke kan finne et sett blant femten kort.
Les mer om (og kjøp) SET på hjemmesiden, se dagens SET-pusleri f.eks. her i NY Times eller kjøp ditt eget spill på play.com hvor de har bl.a. vanlig variant, terningvarianten eller barnevarianten.
Jeg har iPad-appen. Ganske artig, men også til å bli gal av til tider - når du ser at det ikke er noen kombinasjoner på bordet, men spillet insisterer på at det erd et - og spillet har rett...
SvarSlett