21 februar, 2013

Ikke primtallsnytt!

Joda, vi liker at noen skriver om matematikk og gjør feil, så det må vi få kommentere! At ingen bryr seg er en annen sak, det er de små tingene...
Klassekampen om primtall (faksimile)

Det er et par uker siden en skikkelig tullebukk (altså en matematiker) fant det hittil største primtallet. Nesten hver gang et nytt største primtall blir funnet, er det er Mersenneprimtall. Og en fattig trøst at det fortsatt er uendelig mange primtall igjen å finne - MEN det er ikke sikkert det er uendelig mange Mersenneprimtall igjen. Selv om det sannsynligvis er uendelig mange av de også. Det er ikke lett, det der.
For ordens skyld: Mersenneprimtallene er på formen \(2^n-1\) og det er noe HELT annet enn det formatet Klassekampen presenterer ;) Jeg tenkte ikke over HVOR stor feil dette egentlig er før Bjørn Smestad kommenterte at forskjellen er at det virkelige primtallet som ble funnet er delelig på 1 og seg selv, mens det tallet Klassekampen oppgir er i tillegg delelig på 57885161 andre tall.
Du kan forresten selv være med på jakten etter det neste Mersenneprimtallet. Gå til http://www.mersenne.org og bli med i GIMPS (Great Internet Mersenne Prime Search), så kan datamaskinen din gjøre nytte for seg i ledige stunder.

Og glem nå for all del ikke den internasjonele Mersenneprimtalldagen hver 7. desember.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar