13 februar, 2011

Ha en fin Allehjertersdag

Bilde fra The How-To-Geek
Det er mange måter å markere Valentinerdagen/Valentinsdagen eller Alle hjerters dag, som sikkert er det beste navnet på norsk. Denne dagen, basert på en religiøs myte fra Kristendommen, kan du for øvrig lese mer om her og her. Nerder har sine måter å markere Alle hjerters dag, de også, og du finner mange av dem på nettet. En ressurs er for eksempel Romantic math. Eller hvorfor ikke en Darwin-schwung på gratulasjonskortet? For å gjøre det hele mer teoretisk kan vi se på hvordan vi kan tegne en hjertekurve i GeoGebra!


Et mulig funksjonsuttrykk for en slik hjerteform er \(d\cdot \sqrt{|c\cdot x|}+\sqrt{b -a\cdot x^2}\). Vi kan ikke operere med kvadratrot i slike programmer, og i det bakerste rotuttrykket skal vi ha både den positive og den negative rota. Så vi er nødt til å dele opp rotuttrykket i en pluss og en minusvariant, altså funksjonene \(f(x)\) og \(g(x)\) i vinduet nedenfor. Prøv å endre på parametrene ved å dra i glidebryterne i vinduet under (dobbeltklikk på hjertet for å åpne det i GeoGebra):

3 kommentarer:

 1. Anonym9:28 p.m.

  Herlig. Kan jeg lenke til denne på min mye mindre kule side?

  SvarSlett
 2. Yes of course, Maria!

  SvarSlett
 3. OK, det kom straks enda en horde av lenker her. Her er flere GeoGebra-hjerter! http://www.geogebra.org/forum/viewtopic.php?f=2&t=20490

  SvarSlett