28 oktober, 2011

Reuleaux-trekant

Ikke det letteste å uttale, men fine å se på! Reuleaux-trekanter er en trekantet form med litt spesielle egenskaper. Vi har vel alle lagt merke til at mennesket har for vane å lane firkantete ting, mens naturen har for vane å lage rundere ting. Vel, noen steder har vi rett og slett vært nødt til å lage runde ting vi også, om det så er rør, kabler, ledninger eller andre ting der vi helst ikke vil det skal sitte igjen noe i kantene. En annen ting som er rundt er kumlokkene. Det er ikke tilfeldig at du aldri har sett et firkantet kumlokk, for hva ville skje dersom du mistet kumlokket ned langs diagonalen av hullet sitt? Trolig påtalemyndigheter og førtidspensjon. Men heldigvis, med runde former slipper vi problematikken ettersom en runding ikke kan presses ned i et rundt hull som er litt mindre enn seg selv.
Det dukket etter hvert opp en annen form som kunne brukes til kumlokkformålet (og annet), nemlig en reuleaux-trekanten. Denne er trekantet i formen, men måler man den med et skyvelære ser man at den har konstant bredde.

Her kan du se hvordan du kan konstruere en slik (trykk på Spill av-knappen nedenfor, eller spol igjennom trinnene med knappene under konstruksjonen):


Dette er en Java-applet som er laget ved å bruke GeoGebra fra www.geogebra.org. Det ser ut som du ikke har installert Java. Vennligst gå til www.java.com

Det er ikke så vanskelig å lage denne, men må uansett takke Jørn for inspirasjon ved at han plutselig tok bilde av maten sin på en tallerken som tilfeldigvis hadde denne fasongen... Les mer om Reuleaux-trekanter på http://en.wikipedia.org/wiki/Reuleaux_triangle. Du finner også en del om dette i boka Den matematiske krydderhylle, av Nils Kr. Rossing.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar