11 juli, 2011

Bok: Det tapte symbol (spoilers?)

Etter å ha lest Dan Browns DaVinci-koden (DVK), var forventningene ganske store til oppfølgeren, Det tapte symbol. I DVK følger vi Robert Langdon (på film i ikke helt ukjente Tom Hanks' skikkelse) og hans jakt på den hellige gral, løsninger av koder og mysterier og hesblesende jakter gjennom museer, kunstutstillinger og tempelriddermyter. Som matematiker kan man jo verdsette enhver bok som befatter seg med Det gylne snitt, Fibonaccitall og pentagrammer. Filmen er ikke så verst den heller. Pussig nok har ei tidligere utgitt norsk bok, Sirkelens Ende av Tom Egeland, omhandlet omtrent det samme, også der med en albino i hovedrollen! DVK fulgtes av en mengde filmer og bøker som skulle finne sannheten om DaVinci, tempelridderne, det siste måltid, den hellige gral, Maria Magdalena og alt det der.
Min mening om DVK er at innholdet selvsagt er svært interessant, både som ateist og matematiker, men at den ikke akkurat er skrevet så veldig spennende. Stilen til Dan Brown er å kaste inn hundrevis av kapitler og avslutte alle av dem med en irriterende cliffhanger-klisje.
(Les mer om matematikken i DVK her: http://www.nd.edu/~hahn/pdf%20files/Ch3-MathDaVinci.pdf )
Etter å ha lest DVK leste jeg også de andre bøkene fra Dan Brown, det vil si Digital Fortress (forferdelige greier), Angels & Demons (ganske spennende, har også blitt film) og Iskaldt bedrag (også ganske kjedsom, tror den heter Deception Point på engelsk).
Nok om det, nå har jeg altså omsider fått lest Det tapte symbol, Browns foreløpig siste bok. Også her følger vi Robert Langdon og hans kamp mot ukjente symboler og koder. Jeg skal ikke gå inn på handlingen i boka, den følger stort sett samme mal som de andre bøkene hans. Men også her er det innslag av matematikk. På et tidspunkt involveres Albrecht Dürers Melancholia I, et bilde det er verdt å merke seg av flere grunner.

(Bilde fra Wikipedia)
Her er det flere matematikkobjekter å merke seg. Kula, polyederet og måleinstrumenter. Men det viktigste for handlingen i Det tapte symbol er det magiske kvadratet oppe til høyre. Som du ser er summen av hver rad eller kolonne 34. I tillegg er summen på en diagonal 34. Det gjelder også summen av hjørnetallene. En ekstra bonus Albrecht Dürer har fått til er at summen i hvert 2x2-kvadrat også er 34, også for 2x2-kvadratet i midten.
Les mer om Dürers kunst og matematikk her og her.


1 kommentar:

  1. Skjønner at man kan kalle kvadratet magisk med de tallmessige egenskapene der...

    SvarSlett